30.1.07

Bordellikala

Uunissa valmistettu pakastevalmiskala on meillä bordellikala, koska yleensä käytämme Vis Bordeaux -merkkistä tuotetta. Se on jotain leivitettyä ja maustettua valkoista peruskalaa, ihan hyvää, pakastealtaasta kotiin ja sitten uuniin 225 asteeseen 45 minuutiksi.

Lisukkeeksi laitan perunamuusia: 8 perunaa, jotka keitetään kuorittuina ja puolitettuina kypsiksi, valutetaan vesi pois, lisätään tilkkanen* maitoa ja pari lusikallista voita, muussataan. Ja tällä kertaa kukkakaalia, mutta useimmiten meillä on lisukekasviksena parsakaalia. Kummatkin -kaalit valmistan mikrossa, koska luin jostain, että se säilyttää ravintoaineet paremmin kuin keittäminen.

Parsakaali mikrottuu hyvin, kun sen laittaa kannelliseen astiaan, jonne on parsakaalin kukintojen lisäksi ripoteltu suolaa ja kipattu viisi ruokalusikallista vettä. Sädetystä 4 minuuttia ja valmis. Kukkakaali taas vaatii ehkä hiukan enemmän vettä ja minuutin enemmän aikaa, ainakin meidän mikromme täydellä teholla.

Pilkon muussin päälle vielä tilliä ja ruohosipulia. Nopea ja vaivaton ruoka.

* H ei tykkää "tilkkasista" tai "ripauksista". Pitää olla tarkkoja mittoja, jotka mitataan ruokaa laittaessa huolellisesti ja keskittyen. Minä taas teen aina vähän sinnepäin. Alle parikymppisenä olin kateellinen, kun äitini osasi laittaa ruokaa "tuosta vaan", katsomatta ohjeita tai miettimättä, ja aina tuli hyvää. Nyt minäkin osaan jo hieman soveltaa, mutta en toki vielä yhtä hyvin kuin äiti..

29.1.07

Kikhernecurry, versiot 1 ja 2


Kikherneet ovat täällä aika halpoja, ainakin tölkkimuodossa. Kuivattuina todennäköisesti vielä paljon halvempia, mutta käytämme näitä tölkitettyjä. Niitä kun ei tarvitse liottaa. Tässä pari kikhernecurrya, joissa molemmissa melkein samat, intialaistyyppiset mausteet.

Versio 1

2 rkl gheetä tai öljyä
Iso tölkki kikherneitä (800g)
Tölkki purkkitomaatteja
Iso sipuli
Muutama valkosipulinkynsi, me laitamme yleensä 5, mutta olemmekin valkosipuliaddikteja
2 pientä punaista chiliä tai 1/4 tl chilijauhetta
1 tl kurkumaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
1 rkl juustokuminaa eli jeeraa
1 rkl jauhettua korianteria
2 tl garam masalaa
silputtua tuorekorianteria

Pilko sipuli, valkosipuli ja chili. Laita ghee tai öljy (itse käytän sekoitusta, jossa on vähän gheetä maun vuoksi ja terveellisempää öljyä lisäksi) kuumenemaan. Kippaa sipuli-valkosipuli-chilisekoitus pataan. Kääntele hetki. Laita kurkuma, paprikajauhe, suola, jeera ja korianteri mukaan ja sekoita kunnolla. Paista, kunnes sipuli on kuullottunut ja mausteet tuoksuvat kunnolla.

Kaada kikhernetölkin neste talteen. Kaada kikherneet ja tölkkitomaatit pataan. Sekoittele. Anna kiehua pienellä liekillä kansi päällä parikymmentä minuuttia.

Lisää garam masala. Anna kiehua vielä 5-10 minuuttia. Jos neste käy vähiin, lisää kikhernetölkistä sivuun otettua. Lisää pilkottu korianteri ja tarjoile riisin ja/tai naanleivän kanssa.

Versio 2

2 rkl gheetä tai öljyä
Iso töĺkki kikherneitä
Iso sipuli
Valkosipulinkynsiä, jotain 5
2 pientä chiliä
2 isoa tomaattia
1 tl kurkumaa
1 tl jeeraa
1 rkl korianterijauhetta
2 rkl sitruunamehua
2 tl garam masalaa
tuoretta korianteria

Valmista suunnilleen samalla tavalla kuin edellinenkin, eli pilko sipuli, valkosipuli ja chili, kuumenna ghee tai öljy, kaada sipuli-valkosipuli-chilisekoitus ja mausteet (paitsi garam masala ja sitruunamehu) pataan ja kääntele, kunnes kuullottunutta ja maistuvaa. Leikkaa myös tomaatit pieniksi kuutioiksi. Laita tomaatit pataan, kansi päälle ja keittele, kunnes tomaatti on kokonaan pehmennyt.

Kaada kikherneiden neste talteen. Kaada kikherneet pataan. Keitä noin 10 minuuttia.

Kaada 1-2 dl kikherneiden nestettä pataan. Keitä taas 10 minuuttia.

Lisää garam masala ja sitruunamehu. Keitä vielä viitisen minuuttia. Silppua korianteria päälle ja tarjoa riisin tai naan-leivän kanssa.

Huom! Versio 2:ssa ei ole lainkaan suolaa mukana, joten kannattaa lisätä, jos ei tule juttuun suolattoman soosin kanssa. Riisissä sitä todnäk kuitenkin on.

28.1.07

Omenapiirakka

H laittoi iltapalaksi omenapiirakkaa netistä löytyneen ohjeen mukaan. Ohjeessa neuvotaan levittämään puolet taikinasta pohjaksi ja puolet kanneksi; meillä laitetaan koko taikina pohjaksi, vaikka vuoka on kai suunnilleen samaa kokoa kuin ohjeessa. Eikä syödä vanilijakastikkeen kanssa vaan jätskin. En ole vanilijakastiketta vielä Hollannissa nähnytkään.

Bataatti-munakoisocurry

Ainekset:

iso bataatti
munakoiso
iso sipuli
2 rkl öljyä
2 rkl punaista thaicurryseosta
4 dl kookosmaitoa
2 dl vettä
6 tl sitruunaruohoa
2 rkl thai-kalakastiketta
2 tl fariinisokeria
(kaffirlimetin lehtiä)
2 rkl limen mehua
tuoretta korianteria

Ihan ekana olen itkettänyt munakoisoa, eli laittanut sen viipaleina talouspaperin päälle, siroitellut päälle karkeaa suolaa ja jättänyt oleilemaan puoleksi tunniksi. Sitten pyyhkäisy talouspaperilla ja koiso kuutioiksi. En ole varma, onko tämä tässä tapauksessa tarpeellinen vaihe, mutta munakoiso on niin uusi juttu mulle, että varmuuden vuoksi teen noin.

Pilko sipuli, kuutioi bataatti ja munakoiso. Lykkää öljy wokkiin tai pataan kuumenemaan. Lisää pataan sipuli ja thaicurrymössö. Sekoittele ja paista kolmisen minuuttia.

Lisää kookosmaito, vesi ja kaffirlimelehdet, jos käytät niitä. Laita kansi päälle ja anna kiehua. Keitä noin viisi minuuttia.

Viskaa bataattilohkot pataan ja keitä kuutisen minuuttia. Heitä munakoisolohkot mukaan, kuten myös sitruunaruohot. (Itse käytän tällä hetkellä purkitettua sitruunaruohoa, mutta saa sitä tuoreenakin.) Keitä pienellä liekillä kymmenisen minuuttia, tai kunnes ainekset ovat kypsiä.

Sekoita joukkoon kalakastike, limemehu ja fariinisokeri. Anna keittyä vielä pari minuuttia. Pilko korianteria ja koristele ruoka sillä. Tarjoa riisin kanssa; meillä käytetään halpaa surinamilaista valkoista riisiä.

Resepti on peräisin Vegetarische Kookboekista, mutta olen muunnellut hieman.

Aloitteleva ruokabloggaaja

Tarkoituksena on blogittaa ruokaa ja testata samalla Bloggerin ominaisuuksia. Päiväkirjablogini on Vuodatuksessa, minkä vuoksi Bloggerin jipot ovat jääneet varsin hämäriksi. Ties vaikka tähän tykästyisi.