29.1.07

Kikhernecurry, versiot 1 ja 2


Kikherneet ovat täällä aika halpoja, ainakin tölkkimuodossa. Kuivattuina todennäköisesti vielä paljon halvempia, mutta käytämme näitä tölkitettyjä. Niitä kun ei tarvitse liottaa. Tässä pari kikhernecurrya, joissa molemmissa melkein samat, intialaistyyppiset mausteet.

Versio 1

2 rkl gheetä tai öljyä
Iso tölkki kikherneitä (800g)
Tölkki purkkitomaatteja
Iso sipuli
Muutama valkosipulinkynsi, me laitamme yleensä 5, mutta olemmekin valkosipuliaddikteja
2 pientä punaista chiliä tai 1/4 tl chilijauhetta
1 tl kurkumaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
1 rkl juustokuminaa eli jeeraa
1 rkl jauhettua korianteria
2 tl garam masalaa
silputtua tuorekorianteria

Pilko sipuli, valkosipuli ja chili. Laita ghee tai öljy (itse käytän sekoitusta, jossa on vähän gheetä maun vuoksi ja terveellisempää öljyä lisäksi) kuumenemaan. Kippaa sipuli-valkosipuli-chilisekoitus pataan. Kääntele hetki. Laita kurkuma, paprikajauhe, suola, jeera ja korianteri mukaan ja sekoita kunnolla. Paista, kunnes sipuli on kuullottunut ja mausteet tuoksuvat kunnolla.

Kaada kikhernetölkin neste talteen. Kaada kikherneet ja tölkkitomaatit pataan. Sekoittele. Anna kiehua pienellä liekillä kansi päällä parikymmentä minuuttia.

Lisää garam masala. Anna kiehua vielä 5-10 minuuttia. Jos neste käy vähiin, lisää kikhernetölkistä sivuun otettua. Lisää pilkottu korianteri ja tarjoile riisin ja/tai naanleivän kanssa.

Versio 2

2 rkl gheetä tai öljyä
Iso töĺkki kikherneitä
Iso sipuli
Valkosipulinkynsiä, jotain 5
2 pientä chiliä
2 isoa tomaattia
1 tl kurkumaa
1 tl jeeraa
1 rkl korianterijauhetta
2 rkl sitruunamehua
2 tl garam masalaa
tuoretta korianteria

Valmista suunnilleen samalla tavalla kuin edellinenkin, eli pilko sipuli, valkosipuli ja chili, kuumenna ghee tai öljy, kaada sipuli-valkosipuli-chilisekoitus ja mausteet (paitsi garam masala ja sitruunamehu) pataan ja kääntele, kunnes kuullottunutta ja maistuvaa. Leikkaa myös tomaatit pieniksi kuutioiksi. Laita tomaatit pataan, kansi päälle ja keittele, kunnes tomaatti on kokonaan pehmennyt.

Kaada kikherneiden neste talteen. Kaada kikherneet pataan. Keitä noin 10 minuuttia.

Kaada 1-2 dl kikherneiden nestettä pataan. Keitä taas 10 minuuttia.

Lisää garam masala ja sitruunamehu. Keitä vielä viitisen minuuttia. Silppua korianteria päälle ja tarjoa riisin tai naan-leivän kanssa.

Huom! Versio 2:ssa ei ole lainkaan suolaa mukana, joten kannattaa lisätä, jos ei tule juttuun suolattoman soosin kanssa. Riisissä sitä todnäk kuitenkin on.

2 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

heips,
vinkkinä että tuollaiseen kikhernemössöön - joka kuuluu omiin suosikkeihini - sopii erinomaisesti myös inkivääri (tuoretta raastettua tai tahnaa) ja mangochutney!

tuuli kirjoitti...

Hyvä vinkki, kiitoksia!