8.2.07

Keitetty lohi misokastikkeessa

Tämä on japanilainen melko nopeasti laitettava ateria, kokkaukseen menee vain reilu puoli tuntia.

300-400 g lohifilettä
1 rkl inkivääriä viipaleina
1 dl tummaa misotahnaa
2 dl vettä
1 dl sakea
2 rkl sokeria

Käytin tänään Nomonomon purkkisakea, "taloussakea" joka kelpaa hyvin ruanlaittoon. Miso on soijapohjaista maustetahnaa, jota löytyy vaaleata tai tummaa versiota. Jälkimmäinen on voimakkaamman makuista.

Laitan riisin tulelle. Japanilainen riisi on paksujyväistä ja puuroutuvaa. Pilkon inkiväärin viipaleiksi ja seikoitan ne veteen ja sakeen. Lisään sokerin. Laitan lohen syvään paistinpannuun ja kaadan seoksen lohen päälle. Keitän n. 20 minuuttia. Sekoitan misotahnan varovasti sekaan ja kiehautan. Lisään tilkan vettä että nesteestä tulee hyvä kastike.

Ruoka on nyt periaatteessa valmista pientä näpräämistä lukuunottamatta. Leikkaan ensin inkivääristä pitkiä tikkuja koristeeksi. Tuuli höyryttää broccolia mikrossa ja kaivan wasabin jääkaapista. Wasabi on sushista tuttua piparjuuritahnaa joka isompina annoksina avaa tehokkaasti nenän. Mikä onkin hyvä koska on nuhanpoikanen. Loput sakepurkin sisällöstä joutuu vihreään sakekuppiin. Saken voi juoda joko kylmänä tai lämpimänä. Pääsääntö on, että sake juodaan niin kuin tuntuu parhaimmalta. Jos on epävarma siitä, että haluaako juoda lämpimänä vai kylmänä, niin halvat "pöytäsaket" juodaan yleensä lämpimänä ja hienostuneet saket taas hieman jäähdytettynä. Itse lykkään yleensä saken kuin saken mikroon lämpiämään, varsinkin näin talvella kun nurkista tuulee sisään.

Tämä resepti oli muuten Tomosta, japanilaisen kulttuurin ystävät ry:n jäsenlehdestä. Alla vielä kuvatus kokkauksen tuloksesta. Huom vihreä viiva wasabia lautasen reunalla.

1 kommentti:

Jaana kirjoitti...

Enpä ole keksinyt, että misotahnasta voisi tehdä muutakin kuin keittoa. Hieno vinkki :-)